Bevolking

In 1992 bereikte de Oekraïense bevolking haar voorlopige grootste omvang met meer dan 52 miljoen inwoners. Sindsdien is de omvang van de bevolking sterk gedaald. In maart 2000 werd de bevolking op 49,7 miljoen geschat. De voornaamste oorzaak hiervan is de economische recessie waar het land zich sinds de onafhankelijkheid in bevindt. Door de verslechterde gezondheidszorg, slechte voeding en de dalende levensstandaard is de kindersterfte toegenomen en is de levensverwachting van de Oekraïner gedaald. De levensverwachting in 1999 was 62 jaar voor mannen en 73 jaar voor vrouwen.
Tussen 1991 en 1993 was er nog een netto immigratie uit andere voormalige Sovjetrepublieken. Gedurende deze periode immigreerden naar Oekraïne onder andere zo'n 250.000 Krimtartaren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verbannen waren naar Centraal-Azië. Na 1995 heeft deze trend zich echter omgebogen tot een netto emigratie, voornamelijk naar de Verenigde Staten, Canada en Israël.
Vanaf 1970 zijn veel jongeren van het platteland naar de steden getrokken. Als gevolg hiervan is de bevolking van het platteland met 20 procent afgenomen. Een kleine 70 procent van de bevolking woont momenteel in de stedelijke agglomeraties en de overige 30 procent op het platteland.


Religie:
Oekraïns Orthodox—Moskou Patriarch, Oekraïns Orthodox—Kiev Patriarch, Oekraïns Orthodox, Oekraïns Katoliek, Protestants, Joods.
GEZOCHT: een opslagruimte vanaf 100m2 om onze goederen te stapelen. Liefst mogelijk gratis ofwel mits een eventuele kleine maandelijkse bijdrage.